KYT ry:n tapahtumat ja kokoukset

Insinööri, mies ja isossa työpaikassa? Näissä töissä sählätään eniten

Torstai 17.3.2016 - Elina Ranta TALOUSSANOMAT


Sähläämisen määrä vaihtelee toimialoittain yllättävän paljon. Insinöörimiesten työ on organisoitu siten, että sähläystä on eniten, Pron kysely osoittaa.

Jos olet esimiestehtävissä, 30–39-vuotias mies, insinööritaustainen ja työskentelet yli 30 hengen organisaatiossa, kärsit todennäköisimmin väsymisestä ja työn tuottavuutta nakertavasta yleisesti ongelmasta – sähläämisestä.

Ammattiliitto Pron kehittämän "sähläysmittarin" mukaan ongelma on yleisintä edellä kuvatuissa ryhmissä. Erityisesti insinöörien kokema sähläys on lisääntynyt tutkimusaikana vuodesta 2008.
 – Miehet tekevät tällaisissa töissä tyypillisesti pitkää päivää, työ on vaativaa ja kiireistä, ja ikäryhmän miehet elävät intensiivisen työuran vaihetta, kertoo Pron tutkija Petri Palmu Taloussanomille.

Hänen mukaan töitä ja keskeytyksiä tulee isoissa organisaatioissa joka suunnalta, ja monien tutkimusten mukaan johtaminen ja työn organisointi eivät usein toimi kunnolla.

– Työ näyttäytyy hallitsemattomana, ja energiaa kuluu turhaan työhön, Palmu kuvaa.

Liikaa häiriöitä, töitä ja turhia sellaisia

Yksityisen sektorin toimihenkilöliitto Pro tutkii sähläämisen määrää vuosittaisella kyselyllä. Tänä vuonna kyselyyn vastasi kuutisen tuhatta jäsentä.

Ammattiliitoista Pro on asettunut hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen riitelyssä pitkin hampain kannattamaan yhteiskuntasopimusta, mutta ei kannata työajan pidentämistä.

– On kolme piirrettä, jotka korreloivat toisiinsa: jatkuvasti liikaa häiriöitä, liikaa turhia töitä ja jatkuvasti liikaa työtä ylipäänsä. Jos ihminen kärsii näistä yhdestä, töissä on myös muita ongelmia, Palmu kertoo tuloksista.

Toimialoittain "sähläysaste" on korkein – 50 prosenttia tai ylikin – auto- ja katsastusalalla, kiinteistöalalla, lentoliikenteessä, kaivostoiminnassa, finanssialalla ja teleoperaattoreilla.
Vähiten sähellystä on suunnittelu- ja konsulttialalla, rahapelialalla ja satamissa. Näissä sähellysaste on noin 30 prosenttia.

Palmun mukaan parinkymmenen prosenttiyksikön ero on merkittävän iso.

– Lentoliikenteen teknisissä tukitoiminnoissa on esimerkiksi supistettu väkeä, ja sielläkin mennään monesti äärirajoilla.

Palmu huomauttaa, että johtajissa – ja poliitikoissa – on myös paljon "sähläreitä", he tekevät kaikkein pisimpiä työpäiviä, usein väsyneinä ja työ on erittäin vaativaa.

– On muistettava, että sählääminen ei vaikuta vain oman työhön vaan muihin ihmisiin. Omat virheet kertautuvat ja aiheuttavat muille myllerrystä.

Palmun mukaan tuottavuutta ei voi mitata pelkällä työn määrällä. Tuottavalla työllä on oltava halutun suuntainen vaikutus, ja työ pitäisi tehdä mahdollisimman laadukkaasti ja mahdollisimman vähällä vaivalla.